martedì 24 novembre 2009

Italia-Finlandia

Maria e suo marito sono in pensione e ogni primavera partono da Helsinki alla volta di qualche bella località europea... Maria aveva già studiato italiano in altre scuole, in altre città italiane... ma cercava qualcosa di diverso: piccole classi, omogenee, insegnanti attenti... Navigando in Internet ci ha trovate e quello che segue è il suo commento!
Kielikurssilla Caorlessa
Olemme eläkkeellä, mieheni ja minä, ja keväisin vietämme kuukauden ajaen autolla Helsingistä Euroopan halki päämääränämme Italia. Olen ollut aikaisemmin kielikurssilla ison kaupungin isossa kielikoulussa, jossa luokka oli pieni ja ryhmä suuri ja kovin eritasoinen alkutesteistä huolimatta. Oppitunnin ajasta osa kului kielen alkeisiin, jotka jo olivat itselleni selvät.

Halusin rauhallisemmalle paikkakunnalle ja valitsin Internetistä Venetsian lähellä sijaitsevan Caorlen. Kävin pitkän kirjeenvaihdon Barbaran kanssa, joka kärsivällisesti otti huomioon kaikki esittämäni kysymykset ja toiveet ja niin valitsin Scuola di Lingua Italiana Il Faron. Ystävällisen kohtelun lisäksi valintaan vaikutti tietysti myös Venetsian läheisyys ja koska olimme autolla, myös Slovenian ja Kroatian läheiset rantakaupungit kutsuivat meitä viikonloppuina.

Pieni koulu ja pieni ryhmä olivat toiveitteni mukaiset ja kieliopinnot sujuivat oman tasoni mukaisesti ja oppimista riitti. Opettajani Liviana vei meitä tutustumaan myös lähiseutujen nähtävyyksiin ja omaleimaisiin paikkoihin Venetsianlahden pohjukassa, jolla on oma erityinen historiansa. Ihmiset olivat ystävällisiä, kaupunki sievä ja erityisen siisti ja tunsimme olomme kotoisaksi, kun ympäristö oli pian tuttu ja hyvin hallittavissa. Vaikka en itse ole rantaihminen enää, uskon että pitkät hiekkarannat ja rantaelämä houkuttavat varmasti nuoria opiskelijoita vapaa-aikana. Caorlen rauhallinen aika on yksi parhaita Italian käyntejäni ja muistan koulun ”tyttöjä” Livianaa, Barbaraa ja Lauraa erityisellä lämmöllä.

Marja Hynninen

Nessun commento:

Posta un commento